Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Beslissingsondersteunend rekenmodel zuiveringstechniek

De businessunit Glastuinbouw van Wageningen University & Research heeft samen met KWR een rekentool ontwikkeld. Deze tool geeft de teler een indicatie van de kosten voor het installeren van een zuiveringsinstallatie voor zijn specifieke situatie, zonder bij iedere toeleverancier een offerte op te hoeven vragen.

De rekentool maakt een inschatting van de kosten van de verschillende goedgekeurde zuiveringsinstallaties voor de specifieke situatie van de teler. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het model waterstromen van WURGlastuinbouw, waar de teler na aanmelden zijn waterzijdige situatie kan invullen.

Overzicht van de kosten berekend
Het model berekent de hoeveelheid lozingswater en de verdeling van dit lozingswater over het jaar, gebaseerd op het klimaat dat de teler instelt en een gekozen klimaatjaar (bepalend voor de hoeveelheid beschikbaar regenwater en de verdamping van het gewas). De beslissingsondersteunende tool berekent vervolgens van elke toeleverancier welke capaciteit installatie nodig is om al het lozingswater te kunnen behandelen. Het resultaat van de berekeningen is een overzicht van de kosten van de kleinste installatie van alle aangesloten toeleveranciers.
 
Verplichte zuivering vanaf 1 januari
De ingangsdatum voor de generieke zuiveringsplicht voor glastuinbouwondernemers is 1 januari 2018 en telers moeten een keuze maken voor een emissieloze teelt of mobiele, individuele of collectieve zuivering van lozingswater. Op dit moment zijn vier goedgekeurde zuiveringstechnieken opgenomen in de rekentool, waarvan de tool nu alleen uitrekent wat de kosten zijn voor het toepassen van de techniek installatie voor het zuiveren van lozingswater. 
Het doel is het uitbreiden van de tool met de nieuwe goedgekeurde technieken en ook de kosten voor de combinatie van zuivering van lozingswater en ontsmetting van recirculatiewater inzichtelijk te maken.